Logo www.winkelenleiden.nl

Bevrijdingsbraderie

De Bevrijdings Braderie vindt ieder jaar plaats in de Heren- en Doezastraat Leiden

De ondernemers vereniging HerenDoeza organiseert ieder jaar op 5 mei de Bevrijdingsbraderie in de Heren- en Doezastraat te Leiden. De braderie bestaat uit diverse onderdelen, ook het Van der Werfpark wordt geheel in de feestelijke activiteiten meegenomen. Vanaf de Koninginnelaan begint de braderie met een podium met muziek en de braderie eindigt op de Doezastraat met De Streekmarkt.
Tussen de kramen door zijn diverse attracties voor de kinderen met als hoogte punt een “ Vrijmarkt voor kinderen” en activiteiten festival voor kinderen in het Van der Werfpark. De Kindervrijmarkt vond altijd plaats in het begin van de Herenstraat aan de kant van de Koninginnelaan, maar is sinds 2019 in het Van der Werfpark. Het hele Van der Werfpark staat in het teken van de kinderen. Er zijn allerlei bijzondere en vooral leuke activiteiten voor kinderen. In het midden van het park zijn versnaperingen voor jong en oud verkrijgbaar.
 
Rond het middag uur wordt traditioneel het Bevrijdingsvuur aangeboden, door de hardlopers van de Roadrunners, aan de Burgemeester van Leiden, dit is een jaarlijks terugkerend evenement en vindt plaats op het podium bij restaurant De Vriend.
Het Bevrijdingsvuur wordt door de hardlopers vanuit Wageningen, waar de overgave van de bezetter op 5 mei 1945 werd overeengekomen met onze vrede tot gevolg, naar Leiden gebracht. De hardlopers vertrekken op 4 mei en lopen in de nacht door, zij hebben na aankomst vele uren lopen achter de rug.
Na het aanbieden van het Bevrijdingsvuur aan de burgemeester is er muziek te beluisteren van diverse bands die optreden op het podium.
 
De straten zijn afwisselend gevuld met allerlei braderiekramen, voedsel kramen en attracties voor de kinderen. De ondernemers van de Heren- en Doezastraat staan ook zelf met kramen op de braderie, zij brengen hun specialiteiten naar buiten, men kan rekenen op een veelzijdig aanbod op de gehele braderie.